Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W Wigilię jedną z najbardziej popularnych ryb, tuż obok śledzia, jest karp. Wiele osób go uwielbia, choć jego przygotowanie może czasami wydawać się skomplikowane. Wszystko zależy od tego, jak chcesz go przyrządzić. Jeśli szukasz prostego i smacznego przepisu na karpia, który zaskoczy Twoich bliskich, mamy coś dla Ciebie. Poznaj nasz przepis na karpia w sosie cytrynowym. Zapewniamy – będzie smacznie i świątecznie!
Ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojego menu. W święta na stołach najczęściej pojawia się karp, który ma w sobie m.in. kwasy Omega-3 i Omega-6, witaminy z grupy B oraz łatwo przyswajalne białko. Sięgnij po tę rybę i sprawdź, jak ją przygotować.
Ten przepis nie należy do skomplikowanych – z łatwością przygotujesz karpia w sosie cytrynowym według naszego przepisu. Potrzebujesz zaledwie kilku składników. Na początek opanierowaną w mące rybę usmaż na patelni, a następnie połącz wszystkie składniki sosu i gotuj, aż wszystkie smaki się połączą. Tuż przed podaniem polej rybę gorącym sosem i podawaj gościom. Zobacz ten przepis i przekonaj się, jakie to proste!
Rybę podziel na 4 części. Umyj i osusz ją ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem z obu stron, a następnie panieruj dokładnie w mące.
Na patelni rozgrzej olej i smaż karpia z obu stron po ok. 3-5 min (w zależności od grubości kawałka), na złoty kolor.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie.
Dolej 2 szklanki wody, dodaj sos pieczeniowy WINIARY i dokładnie wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny, a na końcu śmietankę i całość zagotuj. Kiedy sos zgęstnieje dopraw, jeśli to konieczne.
Rybę podawaj polaną sosem.